Aile hukuku, medeni hukukun kişilerin aile çevresindeki ilişkilerini düzenleyen bölümüdür.

Aile dar ve geniş anlamda tanımlanmaktadır. Dar anlamda aile, karı ve kocadan meydana gelen topluluk iken geniş anlamda aile, karı, koca ve çocuklardan meydana gelen topluluktur.

Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı 2018 yılı adli istatistiklere göre 2018 yılı içinde açılan 294.039 adet dava ile Aile Mahkemeleri en yoğun üçüncü mahkemelerdir. Bu sayıya önceki yıllardan devreden dosyalar da eklendiğinde 2018 yılında Aile Mahkemelerinde 443.245 adet dava olduğu görülmektedir. Bu kadar çok davanın, kısa sürede ve mükemmel bir yargılama ile çözümlenmesinin ne kadar zor olduğu açıkça ortadadır.

Tarafların özgür iradeleriyle yapabilecekleri iş ve işlemlerden doğan aile hukuku kapsamındaki uyuşmazlıklar arabuluculuk yöntemiyle çözüme ulaştırılabilir. Örneğin nişan bozulması, hediyelerin iadesi, maddi ve manevi tazminat, evliliğin sona ermesi halinde mal paylaşımı, tazminat ve nafaka meseleleri arabuluculuk yoluyla çözülebilir. Siz de bu tür sorunlar yaşıyorsanız, uyuşmazlığınızı “Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu” kapsamında bir arabulucu yardımıyla çözebilirsiniz.

Arabuluculuk yöntemi mahkeme masraflarına oranla çok daha ekonomiktir. Üstelik çözüme mahkeme sürecinden çok daha hızlı ulaşabilmeniz olanaklıdır.